Kepentingan Strategi Pemasaran Dalam Menyaingi Pesaing

Pemasaran sebagai satu proses merancang dan melaksanakan konsepsi, meletakkan harga, mempromosi dan mengedarkan produk, idea dan servis untuk membentuk petukarn bagi memenuhi objektif individu atau syarikat. Secara ringkasnya, pemasaran boleh digambarkan seperti berikut:

Produk + Harga + Promosi + Pengedaran = Kepuasan kepada pelanggan dan usahawan.

Strategi pemasaran adalah satu proses perancangan konsisten yang melibatkan bagaimana produk, harga, promosi dan pengedaran digunakan bagi mencapai matlamat dan objektif syarikat dalam dunia keusahawanan.

Kepentingan Strategi Pemasaran

Strategi pemasaran adalah begitu penting dalam usaha menyaingi pesaing. Di antara strategi yang patut diambil oleh usahawan ialah:

  1. Persembahan produk
  2. Perletakan harga
Persembahan produk

Persembahan produk amat penting bagi memastikan produk yang dihasilkan menarik dan unik dari persepsi pelanggan. Persembahan produk tersebut hendaklah berbeza daripada produk-produk lain, seperti cara pembungkusan dan jenama produk walaupun jenis produk adalah hampir sama. Misalnya dua jenis sabun yang mana daripada bahan yang sama tetapi oleh kerana jenama yang berbeza maka ia dibungkus dengan cara yang berbeza-beza. Perbezaan ini akan memudahkan pelanggan untuk mengenal produk serta dapat membina kesetiaan pelanggan terhadap jenama berbanding produk yang sukar dibezakan pembungkusan serta jenama.

Perletakan Harga

Terdapat pelbagai strategi peletakan harga yang boleh diambil oleh usahawan di antaranya ialah:

Berdasarkan harga pesaing:

Perletakan harga sesuatu produk boleh dipertimbangkan berdasarkan harga pasaran. Ini adalah untuk mengelak produk tersebut membuat perletakan harga yang tidak sesuai dengan harga pasaran semasa. Ini boleh mengakibatkan produk tersebut tidak mendapat sambutan.

Perbezaan harga:

Kaedah perbezaan harga ini digunakan berdasarkan kualiti produk yang dikeluarkan oleh syarikat. Produk yang berkualiti yang lebih baik, dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi.

Pengikutan harga:

Kaedah pengikutan harga ialah berdasarkan harga mengikut pasaran global. Ia juga mengikut semasa bagi jenis produk yang sama dengan produk tersebut. Kaedah in adalah amat penting bagi menstabilkan jualan produk tersebut. Dengan mengikut harga semasa, produk tersebut tidak akan tercicir daripada pasaran.

Pemilihan tempat:

Pemilihan tempat untuk memasarkan produk adalah merupakan faktor penting dalam memastikan kejayaan dalam memasarkan produk. Penempatan produk di kawasan yang mempunyai tahap permintaan yang tinggi akan menjanjikan kelarisan produk tersebut.

Strategi promosi:

Produk yang dikeluarkan oleh usahawan sepatutnya berbeza dengan produk yang dikeluarkan oleh syarikat lain supaya ia lebih mudah dikenali dan dipromosikan. Ciri-ciri keunikan tersendiri amat perlu dipertimbangkan, seterusnya promosi yang dilakukan tersebut perlulah bersesuaian dengan jenis produk, masa, keperluan dan kehendak pelanggan. Ini adalah bagi memastikan tujuan promosi tercapai, iaitu untuk menarik perhatian, membangkitkan keinginan membeli, memujuk pelanggan dan menyakinkan pelanggan dengan produk yang dikeluarkan.

Pemilihan saluran pengagihan:

Pemilihan saluran pengagihan yang sesuai juga merupakan mekanisme utama untuk memastikan produk sampai kepada pelanggan tepat pada masanya. Di samping itu, melalui saluran pengagihan juga akan membolehkan syarikat menambahkan lingkaran pemasaran produk yang dikeluarkan.

Secara kesimpulan, syarikat yang ingin mencapai kejayaan perlu mengetahui keadaan sebenar tentang kedudukan pesaing-pesaing agar dapat melaksanakan usaha-usaha perancangan, pelaksanaan dan pengawalan perniagaan dengan lebih berkesan. Keuapayaan usahawan memahami gelagat pesaing-pesaing akan membantu mereka memastikan kelangsungan industri yang diceburi. Dalam konteks ini, usahawan perlu mengetahui siapakah pesaing mereka yang sedia ada, bakal pesaing yang akan muncul dan sejauh manakah ancaman mereka terhadap perniagaan yang diceburi.

Kepentingan Laman Web Kepada Perniagaan

Sebelum kita bercakap berkaitan laman web. Kita lihat dulu pada perkara asas nadi dalam perniagaan iaitu pemasaran atau lebih dikenali sebagai marketing.  Marketing adalah element penting dalam perniagaan untuk memberitahu kepada pengguna atau pembeli berkaitan service anda dan produk anda. Jika ada kehendak,keinginan serta kemampuan, pengguna akan membeli. Jadi laman web juga akan membantu anda dalam membuat marketing untuk perniagaan anda di alam maya.

1. Laman Web adalah Brochure Alam Maya anda.

Sebagai contoh anda mempunyai brochure dan brochure tersebut menyimpan segala butir produk/service kite termasuk alamat dan no tel secara fizikal dan laman web juga mempunyai kelebihan yang sama brochure tetapi lebih dari itu. Selain daripada memberikan informasi berkaitan produk anda, laman web turut memberi kemudahan seperti menjual, menerima tempahan, dan sebagainya. Dengan ini bukan saja, anda bukan saja tidak perlu cetak brohure anda, malah, anda boleh edarkan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai internet di seluruh dunia dengan berkongsi alamat laman web (URL) anda. Lebih menarik jika laman web anda mempunyai video, maka anda memaparkan video advertisement kepada bakal pengguna/prospek anda.

2. Membantu Anda Menerima dan Menguruskan Tempahan 

Selain daripada memaparkan informasi, laman web juga berperanan untuk menerima dan menguruskan tempahan melalui order form. Order form yang telah di isi dan di submit akan masuk ke dalam email peniaga dan database. Dengan ini peniaga akan dapat mengetahui order yang diterima dan menyemak senarai order. Peniaga juga boleh “follow up” pembeli yang belum membuat pembayaran. Security untuk filter informasi boleh dibuat untuk menapis maklumat palsu dan SPAM.

3. Medium Interaksi Pelanggan dan Peniaga.

Laman web juga mampu menjadi medium interaksi antara peniaga dengan pelanggan. Pelanggan boleh bertanyakan soalan pada peniaga secara live, atau berinteraksi secara face to face secara online. Sebagai contoh live chat atau webinar. Ia adalah medium yang amat effective untuk menyakinkan pelanggan berkaitan service anda atau produk yang anda jual.

4. Casher 24/7 365 anda.

Selain itu laman web juga berperanan menjadi casher yang bekerja 24 jam, 7 hari dan 365 hari setahun. Dengan online payment yang disediakan oleh laman web, pembeli boleh membeli produk anda secara online dengan membayar secara Online Banking seperti maybank2u,cimb clicks dan sebagainya, atau menggunakan Payment Gateway seperti PayPal, Webcash, Authorize.net, Molpay dan sebagainya. Dengan ini anda hanya perlu fokus pada online marketing untuk menarik pengunjung ke laman web anda dan membeli.
5. Menyakinkan pengguna. 
Dengan laman web yang ada, maklumat yang lengkap, ia mampu membuatkan pengguna lebih yakin pada service dan produk anda jual. Ini kerana dengan laman web atau blog anda boleh memaparkan sijil dan certificate yang di iktiraf kerajaan seperti Lesen (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) SSM, Certificate Service anda dan Logo halal dan cert Halal. Ini kerana, jika berlakunya scam pembeli boleh membuat aduan dan tindakan mudah diambil atas syarikat yang tidak bertanggungjawab. Dengan ini, keselamatan urusniaga lebih terjamin. Selain itu, laman web juga memaparkan brand anda dan dengan Brand yang anda bina akan ada demand pada harga di masa hadapan. Contoh. Kereta Proton dan kereta Produa.  Smartphone Lenovo dan Smartphone Samsung. Barang yang sama tapi harga berlainan walaupon kualiti hampir sama.
Kesimpulan

Banyak kebaikan yang boleh di perolehi dengan membina laman web tetapi ia tetap ada keburukan dengan memiliki laman web. Persoalannya, adakah anda bersedia untuk mengubah corak operasi perniagaaan anda untuk lebih kepada online dan IT savvy? Jika di bandingkan kos Laman web dan juga kos mengupah pekerja adalah amat berbeza. Semuanya bergantung pada keputusan anda.

Kepentingan Website Sebagai Medium Perniagaan Online
MENGAPA KITA MEMERLUKAN WEBSITE SEBAGAI MEDIUM PERNIAGAAN ONLINE?

Website merupakan satu medium perniagaan yang menjadi kewajipan untuk SETIAP bisnes yang dilakukan. Walaupun bisnes yang dijalankan tidak menggunakan perkhidmatan secara online, bisnes tersebut tetap memerlukan website. Sebagai contoh anda menjalankan bisnes menjual barangan kesihatan dan lain-lain.

Di dalam bisnes anda, tiada satu jenis perkhidmatan pun yang boleh dijalankan secara online. Jadi apa gunanya anda memerlukan website? Pasti anda akan berfikir begitu. Ya, betul apa yang anda fikirkan, tetapi ianya hanya betul jika anda menjalankan bisnes tersebut 10 tahun yang lalu. Zaman di mana internet tidak digunakan secara meluas. Bukan pada zaman sekarang, di mana saya boleh katakan hampir setiap orang mempunyai internet di telefon canggih mereka. Setuju?

Jadi anda boleh bina satu website menceritakan bisnes yang dijalankan, perkhidmatan yang anda tawarkan dan dimana bisnes anda berada. Ini sedikit sebanyak akan membantu anda mendapatkan pelanggan.

Saya juga akan kongsikan 6 kepentingan utama mengapa anda memerlukan website untuk perniagaan anda.

(1) Website Tidak Pernah Tidur.

Apabila kita mempunyai website, kita sebenarnya menjalankan bisnes 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun tanpa cuti. Walaupun pada hari minggu, cuti perayaan dan sebagainya. Mempunyai website adalah seperti mempunyai pekerja yang sanggup bekerja tanpa berehat dengan kos yang sangat rendah. Hanya perlu perbaharui namanya setiap tahun. Untung bukan? Kedai anda sendiri memerlukan bayaran bulanan samada sewa atau beli. Betul?

(2) Mewujudkan Daya Saing

Cuba lihat pesaing anda dalam bidang bisnes yang sama. Adakah mereka mempunyai website atau laman web? Jika mereka mempunyai website bermaksud mereka beberapa langkah lebih maju daripada anda..! Jadi anda juga harus lebih cepat bergerak ke hadapan supaya tidak ketinggalan. Setuju? Jika tidak suatu masa nanti mereka akan lebih dikenali kerana mengikut perkembangan dan teknologi semasa. Bagaimana dengan anda?

(3) Kuasa Enjin Carian

Tahukan anda kuasa enjin carian adalah lebih besar daripada kuasa pengiklanan? Ini kerana konsep pengiklanan ialah kita memberitahu sesuatu perkara yang bermanfaat kepada bakal pengguna atau prospek. Sedangkan pencarian ialah prospek itu sendiri yang menginginkan sesuatu yang ditawarkan oleh kita (produk/servis) atau erti kata lain mereka yang mencari kita! Saya telah tunjukkan pada tulisan sebelum ini bagaimana ramai klien yang hubungi kami hanya kerana mereka google mengenai produk yang mereka mahu.

(4) Menambah Keyakinan Pengguna/Pelanggan

Jika anda mempunyai website yang bergaya professional ianya sekaligus memberi “first impression” yang baik kepada bakal pelanggan anda. Mereka juga akan lebih percaya untuk berurusan dengan anda. Sebab apa? Semua orang tahu memiliki dan membina website adalah payah dan mahal. Kedua, website sudah pastinya berbayar setiap tahun untuk memastikan laman tersebut terus wujud dan tidak mati. Sudah tentu ianya lebih bernilai daripada blog biasa atau laman facebook anda yang hanya milik orang, bukan milik anda. Platform terbaik adalah memiliki website di atas jenama anda sendiri.

(5) Pusat Pengumpulan Maklumat

Website juga boleh dijadikan pusat pengumpulan maklumat. Segala maklumat mengenai produk, promosi terkini boleh terus disiarkan di website anda. Anda juga boleh menyediakan jawapan kepada soalan-soalan yang sering ditanya oleh prospek anda. Tidak perlu lagi anda menjawab soalan yang sama dari pelanggan. Mudah bukan?

(6) Pasaran Pelanggan Yang Lebih Luas

Pasaran pelanggan anda akan jadi lebih luas kerana website anda boleh dibuka dimana-mana tempat yang mempunyai rangkaian internet. Bezanya jika anda membuka kedai biasa anda hanya boleh menumpukan pasaran di sekeliling kawasan anda sahaja, tetapi jika anda mempunyai website anda boleh meluaskan pasaran anda bukan sahaja di pasaran Malaysia malah mungkin ke luar negara. Betul?

 

Demikian huraian ringkas sebagai pengenalan mengenai website supaya anda lebih faham kenapa dan mengapa anda perlu membinanya dan menjadikan ianya asset penting anda terutama kepada golongan yang berniaga.

Sumber: mrse

 

Majikan Dan Pekerja: Kenapa Renggang Dan Tak Sehaluan? (Tips Azizan Osman)

“Bos, ni surat berhenti kerja saya…”

Usahawan di luar sana mesti pernah hadapi situasi yang mana tiba-tiba je kakitangan bagi short notice nak berhenti kerja.  Tak ada ribut, tak ada angin tiba-tiba surat sampai depan mata. Tak habis dengan tu, masing-masing bermasam muka pulak. Membawang tu jangan cakap lah, asyik salahkan orang tu, orang ni, asyik tunding jari sana sini. Betul betul?

Dalam sesebuah organisasi dah tentulah ada bos dan ada pekerja, ada ketua dan ada pasukannya serta konsep perhubungan dua hala antara kedua-dua pihak ini sebenarnya yang menentukan perhubungan majikan dan pekerja.

Benda paling penting dalam organisasi adalah bermula dari ketua. Ketua ibarat nakhoda kapal, yang akan mengemudi kapal dan anak kapal menuju destinasi yang sama dan menghadapi gelora dan ombak badai.  Majikan adalah ketua. Setiap team dalam sesebuah department ada ketuanya sendiri. Setiap kakitangan tu juga adalah seorang ketua.

Bagi seorang majikan mereka perlu tahu 5 kunci utama dalam membina hubungan majikan-kakitangan yang baik:

1) Kredibiliti

Dah tentu lah dalam office atau mana-mana syarikat, kredibiliti ketua diukur dari hasil tugas yang dibuat oleh dirinya dan pasukan. Kadang-kadang kita tengok ada sesetengah majikan atau leader yang orang kata ‘kekwat’ atau sombong dengan pekerja bawahan.  Ada ketua yang hanya pandai mengarah, dan pandai menyuruh serta tidak menjadi contoh tauladan yang terbaik. Ada sesetengah majikan/ketua yang nak dapat kehormatan dari team, mereka menggunakan sentimen ‘fear’ dan perasaan takut dan garang untuk hadirkan rasa hormat dari pekerjanya. Malangnya, mentaliti seperti itu lah yang menjadi punca pekerja tidak menghormati ketuanya malah mereka lagi rasa menyampah untuk menghormati bos mereka. Lama-lama orang akan tak suka dan menjurus kepada benci dan itu adalah punca kepada keregangan hubungan antara pekerja dan ketua.

2) Knowledge (Ilmu)

Ilmu ni sangatlah penting bagi setiap ketua dalam mendapatkan kehormatan dan kenyakinan pekerja terhadap kita. Betul! Majikan sepatutnya melantik pekerja yang lebih bijak dari mereka supaya mereka boleh bantu untuk mudahkan kerja dan tugasan harian. Tetapi, kalau kakitangan lebih pandai dari majikan, jangan lah pula majikan buat-buat pandai, dan kakitangan pula nak menyombong meninggi diri. Sama-sama belajar dan melengkapi antara satu sama lain bagi mengekalkan hubungan yang baik antara satu sama lain.

Mungkin ada ketua yang tidak mahir dalam sesuatu bidang, tapi majikan seharusnya pastikan mereka zero ilmu. Sekurang-kurangnya mereka boleh menguasai kemahiran C.M.D. (Control, Manage, Decide); mengawal, mengurus dan membuat keputusan sudah cukup untuk membuktikan mereka layak untuk menjadi ketua.

3)Sikap

Biasalah orang kata bila kita dah duduk kat tempat tinggi ni kita lupa diri, tak tahu nak pandang bawah. Ciri-ciri ketua yang ramai orang nak adalah ‘humble’ atau bersahaja. Dalam konsep bekerja, sebenarnya apa yang diperlukan adalah rasa selesa dari tempat kerja dan juga orang yang bekerja, betul tak? Tapi kalau seorang ketua kita terlalu ‘bossy’ atau tidak boleh terima pendapat orang lain dah tentulah ramai yang akan rasa tak selesa. Dalam konsep sebuah organisasi, sikap adalah sangat penting.

Majikan yang ada hubungan yang baik dengan kakitangan selalunya memupuk sikap atau attitude yang baik dalam organisasi.  Mereka bersama-sama memupuk budaya mementingkan sikap dan perhubungan yang baik di antara majikan dan kakitangan.

4) Komunikasi

Komunikasi yang rapuh adalah punca utama berlakunya keregangan dalam hubungan antara pekerja dan majikan. Sesetengah majikan tidak bijak dalam berkomunikasi dengan pekerja.  Mereka tak mampu nak sampaikan arahan, dan tak mampu mengawal emosi menyebabkan komunikasi tidak berjalan lancar.

Kesilapan utama majikan ialah, bila mereka lantik kakitangan, mereka anggap kakitangan itu terus pandai serta merta untuk buat semua kerja. Majikan tak beri penerangan, tak berikan latihan secukupnya dan tak bimbing kakitangan. Bagaimana mereka nak melakukan pekerjaan sekiranya tiada latihan yang bimbingan? Betul betul?

Majikan juga gagal untuk sampaikan misi dan visi syarikat kepada organisasi sehingga kakitangan tak pasti apa sebenarnya arah tuju organisasi dan apa tugas yang mereka perlu buat untuk bantu majikan capai matlamat perniagaan.

5) Kebajikan

Kebanyakan pekerja boleh berhenti kerja sebab mereka rasa kebajikan mereka tidak dijaga oleh majikan. Contohnya, keperluan tempat kerja dan benefit yang sepatutnya mereka dapat ditarik atau dihadkan. Tak dapat dinafikan, ramai pekerja datang bekerja dengan anda kerana dia percayakan anda mampu dan boleh bayar gaji dan berikan imbuhan yang setimpal. Dan, jika perkara ini tidak diuruskan sebaiknya, kepercayaan yang ada mungkin akan hilang.

Tahukah anda 5913 majikan didakwa kerana gagal bayar caruman KWSP sepanjang tahun 2017? Di Melaka dan beberapa negeri lain pihak KWSP dan SOCSO sentiasa mengadakan operasi untuk mengesan majikan yang tak bayar caruman. Bukan itu sahaja, Jabatan Tenaga Kerja turut menerima 343 aduan semenjak bulan Jun lalu tentang majikan lewat bayar gaji dan kesemuanya dalam siasatan sekarang.

Statistik di atas menunjukkan bukti bahawa ada sahaja majikan yang tidak ambil berat tentang soal imbuhan dan faedah pekerja. Dan ini sebenarnya adalah satu kesalahan yang serius.

Kakitangan adalah aset sesebuah organisasi.  Majikan yang bijak akan bina kakitangan dan rancangan masa hadapan mereka untuk berkembang bersama syarikat.  Ini adalah proses yang sepatutnya berlaku secara berterusan. Malangnya, ramai majikan tak endahkan hubungan dengan kakitangan, dan kakitangan juga tak dibimbing untuk hargai majikan.

Kesimpulannya, antara majikan dan kakitangan adalah saling memerlukan antara satu sama lain. Rezeki seorang majikan adalah dari kakitangannya yang berusaha untuk memajukan syarikat dan rezeki seorang kakitangan adalah dari gaji dan imbuhan hasil usaha yang sama-sama mereka berikan dalam membangunkan syarikat. Majikan dan kakitangan, hubungan perlu selari, jika tak, mereka hanya mencurah pasir ke dalam periuk nasi sendiri.

Sumber: Azizan Osman

5 Kepentingan Website Untuk Pemasaran Bisnes (Tips Azizan Osman)

“Ko berniaga, tapi tak ada website. Apa la…”

Kalau anda berniaga, tapi tak ada website, ia dah macam bisnes anda ni tak wujud. Kalau anda hidup tahun 2017 ni, masih lagi tak pandai nak guna teknologi terkini seperti smart phone, tablet atau laptop…memang susah la bisnes anda nak bersaing dengan orang lain.

Sekarang ni, orang hanya gunakan internet untuk dapatkan segala maklumat dan informasi terkini. Dengan sekali klik je, tersusun maklumat keluar depan anda. Anda perlu pilih je yang mana anda nak.

Cuba anda tenung sikit, kenapa semua orang pakat duk guna internet? Dah tak guna buku, majalah atau jurnal untuk dapatkan maklumat. Sebab ia cepat, mudah, terkini dan senang kan? Anda tahu apa kepentingan website bila anda ada bisnes? Apa kata kami kongsikan 5 kepentingan website untuk bisnes anda. Memang berguna lah informasi ni kalau anda nak letupkan bisnes anda dengan luar biasa.

1) Untuk Tahu Lebih Lanjut Tentang Anda

Bila anda nak buat sesuatu perkara atau nak jumpa seseorang, anda akan cari dulu maklumat orang tu. Betul ke betul? Anda tengok rupa dia, latar belakang, dan selidik dulu dia tu macam mana. Kalau tak ada website, macam mana anda nak selidik dia. Atau anda nak stalk dia secara senyap dulu. Sama juga dengan bisnes anda, kalau anda tak ada website, macam mana pelanggan nak tahu maklumat lanjut tentang produk anda, lokasi anda berniaga, bisnes anda ni berdaftar atau tak dan sebagainya.

2) Boleh Share Kepakaran Anda

Bila anda ada website sendiri, anda boleh kongsikan kepakaran anda menggunakan website tersebut. Anda juga boleh link’kan website anda dengan media sosial yang anda ada seperti blog, YouTube, Pinterest, Facebook, Instagram atau Tumblr. Sekiranya anda berniaga produk kesihatan, anda boleh kongsikan tips nak jaga pemakanan, teknik diet yang betul, amalan-amalan untuk awet muda dan sebagainya. Anda juga boleh sediakan khidmat soal jawab atau nasihat kepada pelanggan anda.

3) Cara Alternative Tarik Pelanggan

Jika selama ni anda guna teknik marketing secara offline je, apa kata anda tukar sikit dengan jadikannya online. Atau anda boleh gabungkan terus kedua-duanya. Sekiranya dulu anda edar flyers, tampal poster, gantung banner atau sebagainya, kini anda boleh create official account untuk Facebook, Instagram atau blog untuk tarik pelanggan. Ia bukan sahaja mudah, malah tak memerlukan kos yang tinggi. Jika anda guna offline marketing, bukan sahaja anda kena cari orang untuk edar bahan promosi, bahkan ia perlukan kos. Dengan cara alternative ini, anda hanya perlukan staff untuk sediakan bahan untuk diupload dan monitor PM pelanggan.

4) Peluang Bisnes Yang Lebih Besar

Dengan adanya website ni, peluang anda untuk kembangkan bisnes semakin besar. Jika anda buat bisnes yang memerlukan dropship serta ejen, anda dah buka peluang untuk mereka bantu anda berniaga selain kembangkan lagi pengaruh bisnes anda. Sekiranya bisnes anda lebih kepada servis, ia akan buka ruang untuk peniaga lain join venture, partnership atau sebagainya dengan anda. Ini kerana, mereka nampak peluang untuk besarkan lagi bisnes jika bisnes anda ada peluang yang sangat besar untuk dibesarkan pada masa depan.

5) Untuk Collect Database Pelanggan

Pentingnya website ni juga, anda boleh collect database pelanggan. Bukan setakat tu je, anda boleh assess kepada list pelanggan yang berminat dengan bisnes anda. Yang mana dengan senang hati beri kebenaran kepada pihak anda untuk contact mereka jika anda nak promosikan apa-apa produk terbaru. Jadi, anda boleh berkempen direct pada mereka. Anda juga boleh hantar sebarang bahan promosi kepada mereka seperti e-newsletter, e-katalog dan e-book.

Sumber: Azizan Osman